Dünyada her geçen gün enerji daha fazla kullanılıyor ve kaynaklar azalıyor. Yapılan pek çok araştırma artık dünyanın geri dönülemez bir yolda olduğunu gösteriyor. Buna göre insanların tükettikleriyle ürettikleri arasında büyük bir açık var. Bundan en çok etkilenen elbette doğal yaşam oluyor. Doğal yaşamın ortadan kaybolması; sofralarımızdan kullandığımız eşyalara, bakım ürünlerinden diğer tüm canlılara kadar her şeyi olumsuz etkiliyor. Tüm bunlara rağmen sürdürülebilirlik üzerine çalışan kurumlar, dernekler, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ellerinden geleni yapıyor. Bireysel olarak bizim de üzerimize düşen çok fazla vazife var. Daha doğal ve daha sağlıklı bir gelecek için yaşamımızı değiştirmeli, bazı alışkanlıklarımızdan kurtulmalıyız.
Sürdürülebilirlik nedir? İhtiyaçlarımızı karşılarken doğayı da düşünerek hareket etmek ve doğayı olabildiğince az etkilemektir. Bu anlamda sürdürülebilirlik; gelecek nesillere daha sağlıklı ve doğal bir yaşam bırakmak demektir. Bunun için doğaya verdiğimiz zararları tespit etmeli, bu doğrultuda üretim sürecimizi en baştan en sona dek yeniden planlamalıyız. Yeryüzünde pek çok ülke bu konuya dikkat çekse de sürdürülebilirlik zaman zaman gündeme geliyor, zaman zaman ortadan kayboluyor. Yakın zamanlarda yaşanan salgın hastalıklardan sonra doğal yaşamın önemi bir kez daha ortaya çıkmıştı oysa. Sürdürülebilirlik konusunda hepimizin düşünmesi gereken ana nokta şu: Bu dünyada sadece bizler yaşamıyoruz ve bizden başka yaşayan pek çok canlı türü var. Onların hayatının olumsuz etkilenmesi demek, bizlerin de hayatının olumsuz biçimde etkilenmesi anlamına geliyor. Örneğin, bir arı öldürüldüğünde ekosistemde ne gibi değişikliklerin olduğunu inceleyebilirsiniz.
Peki sürdürülebilir bir yaşam için bizler neler yapabiliriz?
1. Daha az enerji tüketimi: Evde gereksiz yere yanan lambaları kapatmak, her şey için makine kullanmamak, dekorasyon ya da süs olarak enerji tüketmemek, tasarruflu ampuller kullanmak.
2. Yenilenebilir enerji kullanmak: Enerji anlamında güneşten bol bol yararlanmak, elektrikli otomobiller tercih etmek.
3. Daha az su harcamak: Bozuk muslukları tamir etmek, banyoda geçirilen süreyi azaltmak, kaynamış ve artmış suları çiçekler için de kullanmak.
4. Yürümek: Yakın mesafelere otomobil kullanmak yerine yürümeyi tercih etmek, bisiklet, toplu taşıma gibi araçlar kullanmak.
5. Tek kullanımlık ürünlerden vazgeçmek: Plastik poşetler yerine devamlı kullanılabilecek kumaş bir poşet almak, pikniğe giderken plastik malzeme yerine evden malzeme götürmek.
6. Giysi koleksiyoneri olmamak: İhtiyacınız olan giysiden bir defa almak, çeşit yapmamak, bir giysiden ya da ayakkabıdan olabildiğince uzun yıllar yararlanmaya çalışmak.
7. Kağıda saygı duymak: Faturalarınızı dijital olarak istemek, önemli olmadıkça yazıcıdan çıktı almamak, bir kağıdı boş yer kalmayıncaya kadar kullanmak.
8. Beslenmeyi kontrol altına almak: Sırf ağız tadı ya da keyif için henüz bayatlamamış ürünleri çöpe atmamak, sürekli hayvansal beslenmemek.
9. Plastik yerine cam kullanmak: Özellikle yeniden doldurulabilir ve uzun yıllar kullanılabilir cam ürünlerinden yararlanmak.
10. Çevre dostu ürünler kullanmak: Kozmetikte nasıl ki Bioterra vazgeçilmezinizse, diğer alanlarda da çevre dostu, doğaya karşı duyarlı, organik markaları tercih etmek.
Daha sağlıklı bir gelecek için sürdürülebilir yaşamı daha ciddi düşünmeli, bugünden itibaren güvenli adımlar atmaya başlamalıyız.