Cilt Bakımının Püf Noktaları

Cilt Bakımının Püf Noktaları

Gündelik yaşam içinde pek çok iç ve dış etkenlere maruz kalan cildimiz zamanla değişir. Sigara, alkol kullanımı, uykusuzluk, stres, ilaç kullanımı, şekerli gıdalar, kilo kaybı, dengesiz beslenme, güneş, hava kirliliği, kimyasal içerikli kozmetik ürünlerine maruz kalan cilt zamanla yıpranır, lekelenir, çizgi ve kırışıklıklar oluşur, istenmeyen bir görüntüye doğru gider. Kişi aynaya baktığında eski sıkı, parlak, genç görünümünü kaybettiğini görür. Kadın yada erkek fark etmeksizin herkes, sağlıklı, parlak bir cilde sahip olmak ister. Peki böyle bir cilde sahip olmak yada cildimizin sürekli sağlıklı ve parlak kalmasını sağlamak için neler yapmalıyız? Çoğunlukla hepimizin bildiği yeterince su içmek, yatmadan önce yüzümüzü yıkamak ve gözeneklerimize zarar verebilecek toksik şeylerden kaçınmak gibi konuların yanısıra daha az bilinen yada hiç bilinmeyen başlıkları da bu yazımızda ele alacağız.

Başlıklara geçmeden önce cildimiz ile ilgili birkaç ufak bilgi de sizlerle paylaşmak istiyoruz. Cilt, erişkin bir insanda toplam vücut ağırlığının %15’ ini oluşturmaktadır. Dokunma, ısı, ağrı, basınç gibi duyuları algılamayı sağlar. Solunum ve boşaltıma yardımcı olur. Vücudu dış etkenlere ve mikroplara karşı korur. Vücut sıcaklığını ayarlar, kıl ve tırnak gibi yapıların oluşumunu sağlar.

Peki vücudumuzda bu kadar çok işleve sahip olan cildimizin bakımı için ne kadar zaman ayırıyoruz? Ya da neler yapıyoruz? Gün içinde cilt bakımınız için ayıracağınız 15 dakika aslında birçok yaşayabileceğiniz problemi ortadan kaldıracaktır. İşte bu 15 dakikada cildiniz için yapabileceğiniz iyilikleri sizler için toparladık…

Cildinizi temizleyin

Temizlik, cilt bakımının en önemli bir parçasıdır. Cildiniz gün içinde makyaj, ter, hava kirliliği ve güneş ışınları gibi birçok olumsuz koşula maruz kalır. Bu birikintiler cilt üzerinde bir tabaka oluşturur. Günlük yüz temizliği, kiri, fazla yağı ve tüm kalıntıları cildinizden arındırır, cildi nefes alır hale getirir. Özellikle genç yaşta görünen sivilcelenmelerde de cilt temizliğinin düzenli olarak yapılması sivilce oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Uzun bir iş gününden sonra yorgun olsanız bile, makyajınızı çıkarmak için zaman ayırmalısınız. Makyajınızla uyuyakaldığınızda da, gözenekleriniz tıkanacak ve sivilcelere neden olacaktır.

İdeal olarak cildinizi sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez temizlemelisiniz. Kuru cilde sahip kişiler her zaman cildi içten nemlendiren bir temizleyici tercih etmelidirler. Yağlı cilde sahip kişiler ise, cildi kurutmayan köpük ya da jel kıvamında hafif bir temizleyici kullanmayı tercih edebilirler. Cildinizin daha fazla yıpranmaması ve doğal dengesinin bozulmaması adına temizleyicilerinizi seçerken mutlaka doğal ya da organik içerikli ürünler tercih etmelisiniz. Cildinize ya da vücudunuza girecek her kimyasal, yaşlanma sürecinize katkıda bulunacaktır.

Tonik kullanın

Cilt temizliğinin en son ve önemli aşaması ise toniklemedir. Cilt toniği, cildinizi köpük ya da jel yardımıyla yıkadıktan sonra kalan artıklardan temizler. Gözeneklerin içinde biriken kalıntılardan arındırır. Cildin doğal ph’ını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Daha parlak, temiz bir görünüm elde edilir.

Cildinizi nemlendirin

Cilt bakımında temizlik harika bir başlangıçtır ancak hemen ardından cildinizi nemlendirmezseniz önemli bir cilt bakım adımını kaçırmış olursunuz. Cildiniz temizledikten sonra hafif nemliyken nemlendirici uyguladığınızda, tüm gün boyunca cildinize yetecek nemlilik ihtiyacınızı karşılamış olacaksınız.

Nemlendiriciler, cildimize lipitler ve su sağlayarak cildimizi dış kimyasallardan korur ve cilt bariyerimizin gelişmesine yardımcı olur.

Nemlendiricinizi seçerken cilt tipinizin yanısıra mevsimsel koşulları da dikkate almanız gerekir. Örneğin; kış mevsiminde soğuktan, rüzgârdan, ısı değişimlerinden, yaz mevsiminde ise güneşin zararlı ışınlarından koruyan bir nemlendirici seçilmelidir. İçerik olarak da mutlaka doğal ve organik içeriklerden oluşan nemlendiriciler ve vücut losyonları seçin. Kimyasal yüklü güzellik ürünlerinden uzak durun.

Yüzünüzü temizlerken ve nemlendirirken bu işlemlere zaman ayırın. Durulama işleminden önce ve nemlendirici sürdüğünüzde nazik hareketlerle masaj işlemi uygulayın. Böylelikle cilt yüzeyinizdeki kan dolaşımınızı hızlandırır daha taze görünen bir cilt yaratabilirsiniz.

Peeling yapın

Yaşadığımız sürece hücreler yenilenir ve epidermisin üstünde ölü deri meydana gelir. Ölü deri cildin sağlıklı oksijen almasını ve kullanılan ürünlerin cilde nüfus etmesini engeller. Hafta 1-2 kez uygulayabileceğiz peeling tahriş etmeden yumuşakça cildi ölü deriden arındır, gözenekleri en aza indirir, ince çizgilerin kaybolmasına yardımcı olur ve cildin mükemmel bir şekilde yenilenmesini sağlar. Bu işlem sivilcesi olan ya da sivilce yapmaya meyilli ciltlere önerilmez.

Göz çevresi bakımı uygulayın

Göz çevresi, cildimizde yaşımızı en hızlı ele veren bölgemizdir. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren göz kremi kullanılması hassas göz çevresinin nemlendirilmesi ve kaz ayağı görüntüsünün önüne geçilmesi için önemlidir. Çok az miktarda kullanılması göz çevrenizin nemlendirilmesi için kâfi olacaktır. Ürün göz çevrenizin daha nemli ve esnek olmasını sağlayacağından yaşlılık belirtilerinin ortaya çıkmasını geciktirmede etkilidir. Göz çevresi için bir küçük ip ucuna ne dersiniz? Uykusuz geçen gecenin ardından, daha önceden demleyip buz kalıplarına dökerek buzluğa attığınız, müthiş antioksidan içerikli yeşil çayı, yavaşça göz çevrenizde gezdirebilirsiniz. Yeşil çay kan dolaşımınızı artıp gözlerinizdeki şişlikleri giderecek ve göz altlarındaki koyu halkaların giderilmesine yardımcı olacaktır.

Serum ile bakımınızı destekleyin

Serumlar kremlere, nemlendiricilere göre daha konsantredir. Cilt problemlerinde daha hızlı ve daha etkindir. Tatilde fazlaca güneşe maruz kaldıysanız, son dönemde uyku problemi yaşıyorsanız, ilaç kullanmak mecburiyetinde kaldıysanız, çok stresli ya da üzgün bir süreçten geçtiyseniz, kendinizi ihmal ettiğinizi düşünüyorsanız, bu saydıklarımdan hiçbiri değilseniz sadece daha güzel görünmek istiyorsanız, cildiniz için bir serum seçmenizi öneririz.

Ürünlerinizden vaat edilen sonuçları sağlamak istiyorsanız, doğru sırayla uyguladığınızdan emin olun. Çoğu uzman, cilt bakım ürünlerinizi en hafiften en ağıra doğru uygulamanızı önerir. Yani, hafif bir serumla başlayıp, ardından ince bir nemlendirici ve son olarak geniş spektrumlu bir güneş koruyucu uygulayarak cilt bakımınızı tamamlayabilirsiniz. Serumunuzu 2-3 doz olarak nemlendiricinizden önce cildinize uygulayabilirsiniz.

Su içmeyi unutmayın

Cildinizi nemli tutmak için günde 8-10 bardak su içtiğinizden emin olmalısınız. Su içmek sadece vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda cildinizin temiz ve parlak görünmesini sağlar. Bunula birlikte su, hücreler için gerekli oksijen ve besini hızlı bir şekilde taşır, kalp ve metabolizmanın daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Vitamin takviyesi alın

Epidermis (cildin en dış tabakası), 23 çeşit vitamin ile beslenen önemli bir koruyucu yapıdır. Bu vitaminlere örnek verecek olursak; A Vitamini, retinol kaynağıdır. Cildi yeniler ve yaşlanma belirtilerini giderir. B3 Vitamini, cilt bariyerini güçlendirir, renk eşitliği sağlayarak aydınlatır. B5 Vitamini; kuru ve hassas cildi onarır, yatıştırır. C Vitamini, cildi aydınlatır, lekeleri giderir ve cilt dokusunu eşitler. Serbest radikallere karşı cildi korur. Kolajen üretimini destekler. D Vitamini, serbest radikalleri nötrler. Ciltteki hücre yenilenmesini artırır ve cilt dokusunu onarır. (Akne tedavisinde de önemlidir) E Vitamini, antioksidan, yara ve akne izlerini iyileştiricidir. Aynı zamanda kuru ve hasarlı ciltleri onarır. K Vitamini, kolajen üretimini hızlandırır, cilde esneklik veren elastin sentezini de destekler.

Gördüğünüz gibi vitaminlerin cilt yüzeyinde inanılmaz etkileri vardır. Optimum cilt sağlığı için doğal veya organik yollarla elde edilmiş bu vitaminler terapötik konsantrasyonlarda hazırlanarak direkt cilt yüzeyine uygulamaya hazır serumlar şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ürün seçimlerinizde organik ve doğal içeriklerle hazırlananları tercih etmenizin altını tekrar çizmek isteriz.

Güneş koruyucunuzu ihmal etmeyin

Cildinize iyi bakmanın en önemli adımlarından biri onu güneşten korumaktır. Güneş kreminizi sürmeden asla dışarı çıkmamalısınız. Güneş kremi, sadece cildinizi zararlı güneş ışınlarından korumakla kalmaz, aynı zamanda yaşlanma belirtilerini, koyu lekeleri, ince çizgileri ve pigmentasyonu azaltır. Cilt kanserine karşı da cildi korumaya yardım eder.

Güneş koruyucusu kullanmak için deniz ya da havuza gitmeyi beklememelisiniz. Günlük hayatınızda nemlendirici kreminizi uyguladıktan sonra üzerine güneş koruyucunuzu kullanabilirsiniz. Yaz dışında güneş ışınlarına maruz kaldığınız ilkbahar ve sonbahar aylarında da güneş koruyucunuzu kullanmaya devam etmelisiniz. Koruyucunuzu güneşe çıkmadan 30 dakika önce uygulamanız güneş ışınlarından etkin bir şekilde korunmanızı sağlayacak olup uzun süre dışarıda kalacaksanız, güneş koruyucunuzu her 3-4 saatte bir yeniden uyguladığınızdan emin olunuz. Güneş koruyucunuzu seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili yazımızı okumayı unutmayınız.

Düzenli uyuyun

Daha genç görünen, kusursuz bir cilde sahip olmak söz konusu olduğunda, yeterli miktarda uyku çok önemlidir. Günde 7-8 saatlik uyku, hem sağlığınız hem de güzelliğiniz için gereklidir.

Gece uykusu sırasında vücudunuzun melatonin ve büyüme hormonu salgılaması, vücuttaki protein üretimini artırarak doku ve organların onarımını hızlandırır. Kas ve kemikleri güçlendirir. Yağ yakımını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Düzenli uyku, hücrelerinizin yenilenmesini destekler, stresi azaltır, cildinizin daha genç, güzel ve pürüzsüz görününmesini sağlar. Yeterli uyku uyumak, göz altı morluklarının azalmasına da yardımcı olacaktır.

Vücut hijyeninize özen gösterin

Her gün 10 dakikalık bir duş kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Gözeneklerin içini temizler. Ölü hücrelerden arındırır. Vücutta biriken toksinlerin dışa atımını sağlar. Kan dolaşımını hızlandırır. Cildin yenilenmesini sağlar. Adaleleri rahatlatır. Gergin ruh halini alarak hoş bir rahatlama sağlar.

SLS/SLES içermeyen doğal yada organik içerikli sabun ya da duş jeli ile yumuşakça cildi ovalamak temizlenmesi için yeterli olacaktır. Cildinize doğrudan temas edecek temizleyici yada benzeri tüm ürünlerin organik / doğal içerikli olmasına özen gösteriniz. Çünkü cildimize uyguladığımız herşey vücudumuza nüfus eder ve besler. Zararlı kimyasal içerikli ürünlerle cilt sağlığınızı tehlikeye atmamalısınız.

Etiketler: cilt bakımı, cilt, bakım
Haziran 15, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR
Çerez Kullanımı

Sizlere en iyi alışveriş deneyimini sunabilmek adına sitemizde çerezler(cookies) kullanmaktayız. Detaylı bilgi için Kvkk sözleşmesini inceleyebilirsiniz.